Villa Witte Lelie is zowel een Rijksmonument uit 1780

als een architectonisch hoogstandje van Piet Satijn

Villa Witte Lelie werd rond 1780 gebouwd als een vakwerkboerderij. Eeuwenlang was het pand in gebruik als boerderij, totdat de Fries Taeke Botke in 1963 Bommerig bezocht en in de ban raakte van deze plek. Taeke Botke was tandarts in Maastricht en stond er o.a. bekend als een kunst mecenas.

Taeke Botke was in de oorlog actief in het verzet, werd verraden en naar het concentratiekamp Dachau afgevoerd. Hij overleefde, maar de ontberingen van de oorlog bleven hem achtervolgen. Hij probeerde spirituele rust te vinden door elk weekend lange wandelingen door het Geuldal te maken. Tijdens een van die tochten ontdekte hij het eenzame en hoog gelegen buurtschap Bommerig.  Het uitzicht en de schoonheid van deze  ‘Monte Beau‘, zoals hij Bommerig noemde, grepen hem. Hij kocht een vervallen vakwerkboerderij met de naastgelegen schuur.

Kort na de aankoop startte hij een ingrijpende transformatie. Zie de foto’s. De beroemde architect Piet Satijn maakte het voor die tijd revolutionaire ontwerp.  Aan de vakwerkboerderij werden twee vleugels “geplakt” en in de helling werd letterlijk een nieuw gebouw in het oude “geschoven”. Hierdoor kreeg het pand twee gezichten: vanaf de straatzijde (ofwel gezien vanaf het Elzetterbos) oogt de villa nog steeds als een vakwerkboerderij, maar vanuit de dal zijde is het pand onmiskenbaar een moderne villa.

Daarnaast transformeerde Taeke Botke de weilanden rondom zijn villa tot een parkachtige tuin met vijverpartijen en een uniek bomenbestand. Zijn filosofie was dat een panoramisch vergezicht wel mooi is, maar dat het de bomen zijn die kleur en dynamiek aan een uitzicht geven. Immers, bomen veranderen alsmaar met de seizoenen.     

Na zijn pensioen vestigde Taeke Botke zich permanent in Bommerig. Hij stierf hier kinderloos op 92-jarige leeftijd. De villa wisselde vervolgens nog 2 keer van eigenaar. Wij verhuisden in april 2012 naar Bommerig en startten een ingrijpende renovatie en besloten een deel van het pand tot 3 luxe hotel-appartementen om te bouwen.




Villa Witte Lelie:
een duurzaam toeristisch bedrijf

Wij dragen ons steentje bij aan een duurzamere toeristische sector. Enkele voorbeelden:

–          Wij waren het eerste Rijksmonument in Limburg dat na inwerkingtreding van een nieuwe wet in 2012 toestemming kreeg tot plaatsing van zonnepanelen op het dak. Een belangrijk deel van onze elektriciteit is dus gebaseerd op zon-energie. Zo ook de verwarming van ons tapwater.

–          Wij bieden onze gasten de mogelijkheid om in hun appartement afval te scheiden.

–          Wij proberen alle linnengoed op energiezuinige standen te wassen. In een energiezuinige wasmachine met een A+++ energielabel.

–          Wij laten ons linnengoed zoveel als mogelijk aan de lucht drogen (dus géén energieverspilling via een wasdroger).

–          Wij hebben speciaal katoen beddengoed gekocht dat je niet hoeft te strijken, maar gewoon gevouwen kan worden. Dus ook hier geen energieverspilling.

–          Wij hebben geïnvesteerd in zuinige douchekoppen en in zuinige WC-doorspoeling.

–          Vrijwel al onze lampen zijn spaarlampen. Onze buitenlampen lopen op zon-energie of tijdschakelaars.

–          Wij beschikken over een oplaadpaal voor elektrische of hybride auto’s .

–          Wij gebruiken schoonmaakmiddelen van Ecover.

–          Wij hebben in alle appartementen individueel bedienbare thermostaten geplaatst die gasten afzonderlijk kunnen bedienen. Als geen gasten in een appartement verblijven, zetten wij de thermostaat laag.

–          Handdoeken verschonen wij op verzoek, zoals inmiddels gebruikelijk in veel verblijfsaccommodaties

Symboliek naam Villa Witte Lelie

In zijn nieuwe park bouwde Taeke Botke ook drie vijvers. In die vijvers plantte hij verschillende soorten waterlelies. Deze bloemen hebben een symbolische waarde. Immers, waterlelies wortelen in het donker, in de stinkende modder, maar zijn toch in staat om prachtige zuivere bloemen voort te brengen. Hetzelfde gold voor Taeke Botke en zijn relatie met Bommerig. Door Dachau was Taeke getekend, zijn verleden wortelde in ellende. Echter, na de verhuizing naar zijn villa in Bommerig wist Taeke Botke zijn bestaan weer zin te geven.

Ook wij werden door Bommerig gegrepen toen wij ons leven na een moeilijke periode een andere wending wilden geven. Ook wij zochten een plek om tot rust te komen en een nieuw bestaan op te bouwen. Bommerig greep ons vanaf het moment dat wij het terras opliepen en het panoramische uitzicht op ons lieten inwerken. Het was liefde op het eerste gezicht. Wij waren eindelijk thuis…

Inmiddels zijn de bomen die Taeke Botke plantte zo’n 50 jaar oud. Zij kleuren ons uitzicht van dag tot dag anders. Een bewijs daarvoor vindt  u in onze ‘365-dagen panorama’ foto reportage op deze website. En de waterlelies van Taeke bloeien van het vroege voorjaar tot de late herfst.